Het verhaal van Liesbeth (moeder van Mark)

Het verhaal van Liesbeth (moeder van Mark)

“Mark was 17 jaar toen wij hem uiteindelijk de keuze gaven; hulp zoeken of vertrekken.” Aan het woord is Liesbeth, moeder van de nu 19 jarige Mark. Mark was verslaafd aan blowen. Hij volgde een behandeling in een jeugdpolikliniek van IrisZorg waar wordt gewerkt met MDFT.

“In eerste instantie denk je dat het onschuldig uitproberen is. Het gebeurde buitenshuis en op feestjes. Tot hij op gegeven moment ook ’s nachts opstond om te kunnen blowen. Toen zijn we met hem in gesprek gegaan en beloofde hij verbetering. Het ging weer even goed maar het was telkens weer hetzelfde riedeltje en zo ging het van kwaad tot erger. We besloten hulp te zoeken.

Het is afschuwelijk om als ouders te ontdekken dat je kind verslaafd is. Dat gebeurt alleen bij andere mensen, nooit bij jezelf. Ik heb momenten gehad waarop ik dacht dat het onze schuld was, dat wij hadden gefaald als ouders. Wij vroegen ons af of de scheiding misschien een rol speelde. Omdat MDFT een familietraject is hebben we daar samen over kunnen praten.

Wij hadden nog nooit van MDFT gehoord. Voor Mark was het zeer intensief, hij is helemaal geen prater en moest opeens gaan praten, kreeg opdrachten en moest regelmatig controles ondergaan waardoor hij niet meer kon liegen over zijn gebruik. Gelukkig was het traject een succes, daar ben ik blij om.

Het gaat nu goed, hij is zelfs bezig om de opleiding tot politieagent af te ronden, dat is echt een geweldige afsluiter van deze hele periode. Wel gaat hij weer met diezelfde vrienden om. Ik waarschuw hem dat hij zijn hoofd erbij moet blijven houden. Het vertrouwen is toch beschadigd, maar dat moeten we hem toch weer teruggeven. Dat is soms nog moeilijk.”

MDFT: intensieve behandeling voor het hele gezin

MDFT staat voor Multi Dimensionele Familie Therapie en wordt op de jeugdpoliklinieken van IrisZorg aangeboden aan jongeren met verslavingsproblemen en hun ouders. Ouders krijgen een belangrijke rol binnen de behandeling, zij worden gezien als de sleutel naar herstel. Onder leiding van een MDFT-therapeut werkt het hele gezin samen om beter met elkaar om te gaan, waardoor de verslavingsproblemen afnemen. Maakt u zich zorgen over uw kind? Wil u meer weten over een jeugdbehandeling bij IrisZorg? Lees hier meer, of neem geheel vrijblijvend contact op via 088-606 1600 of info@iriszorg.nl