Help, mijn kind blowt-drinkt-rookt!

Help, mijn kind blowt-drinkt-rookt!

Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen, zoals drinken, roken en blowen. Voor ouders kan dat soms lastig zijn. Want hoe ga je hiermee om? Loslaten, of toch grenzen stellen? En wat als je kind te veel gebruikt? Tamara Baert van IrisZorg geeft tips.

“Veel ouders weten het al wel, maar tabak, alcohol en wiet zijn voor jongeren extra schadelijk. Dit komt omdat ze in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken. Bovendien hebben jongeren die al vroeg beginnen met drinken meer kans om later verslaafd te raken. Het aantal ouders dat ‘nee’ zegt tegen hun kind is de laatste jaren toegenomen, maar makkelijk is dat niet altijd!

Regels stellen

Ouders denken soms dat ze weinig invloed hebben op het gedrag van hun kinderen. Dat is onterecht! Voor jongeren blijft de mening van hun ouders heel belangrijk, ook in de puberleeftijd. Sterker nog, ouders spelen een grote rol bij gebruik. Je kunt je kind stimuleren om goede en gezonde keuzes te maken. Vooral door het goede voorbeeld te geven. Maar ook door regels te stellen bijvoorbeeld. Dat helpt om roken, drinken of blowen zo lang mogelijk uit te stellen.

Ook als je kind al experimenteert, heeft het maken van duidelijke afspraken zin. Het belangrijkste is dat je in gesprek blijft met elkaar. Dat kan door een open houding en vragen stellen als: Wat vind je lekker aan een biertje? of Met wie of wanneer rook/blow je dan? In zo’n gesprek ontstaat vanzelf ruimte om te zeggen wat je er als ouder van vindt en alsnog afspraken te maken. Een voorbeeld van zo'n afspraak kan zijn: niet drinken als je de volgende dag naar school moet.

Ervaringen uitwisselen

Ouders die meer willen weten of ervaringen uitwisselen, kunnen een zogenaamde Homeparty bezoeken of organiseren. U nodigt dan andere ouders thuis uit voor een voorlichtingsbijeenkomst door IrisZorg over opvoeding en alcohol, drugs of gamen. We krijgen na afloop vaak te horen; Ik heb nu niet meer het gevoel de enige ‘strenge’ ouder te zijn! De meeste ouders van klasgenootjes willen ook niet dat er al gedronken wordt!

Ouders die persoonlijk advies of ondersteuning willen, kunnen ook bij IrisZorg terecht. In veel gemeenten in ons werkgebied gaan we graag - kosteloos - met ouders en kinderen in gesprek. Samen is het soms makkelijker om tot afspraken te komen dan met elkaar in de thuissituatie. En als blijkt dat er meer nodig is dan alleen advies of een preventief gesprek - bijvoorbeeld omdat er sprake is van verslaving - dan kijken we samen naar een passend vervolgtraject.”

Heeft u vragen? Neem dan contact op met IrisZorg via 088-6061600 of mail naar info@iriszorg.nl.