Het verhaal van Nick

Het verhaal van Nick

Nick werd op zijn 18e door zijn ouders uit huis gezet. Hij is nu 23. De afgelopen 5 jaar was hij bijna voortdurend dakloos.
Op het moment van dit gesprek, slaapt hij in de Nachtopvang waar hij van 19.00 tot 9.00 uur terecht kan. Maar hij is bezig om de eerste stappen te zetten naar een leven met meer regelmaat en vooral, met meer voldoening. "Ik wil weer structuur en regelmaat."

Waarom werd je uit huis gezet?
“Ik had een grote mond en ik hield me niet aan afspraken waardoor we veel ruzie hadden. Ik kon toen terecht in begeleid kamerwonen maar na drie maanden moest ik weg omdat ik geen dagbesteding had. Voor begeleid kamerwonen moet je minimaal 20 uur per week werken of een opleiding volgen.”

En jij volgde geen opleiding en had geen werk?
“Nee. Ik had vmbo gedaan, gemengde theoretische leerweg. Ben afgestudeerd in de sector economie. Daarna begon ik aan de mbo-opleiding Horeca Management Ondernemen maar daarmee ben ik in het eerste jaar gestopt. Ik kwam erachter dat ik daar gewoon niet praktisch genoeg voor ben. Toen startte ik met een opleiding Detailhandel maar ook daarmee stopte ik in het eerste jaar. Dat was gewoon een verkeerde keuze want dat was heel saai.”

Heb je daarna nog iets anders gedaan?
“Ik ben 1,5 jaar bij McDonald’s gewerkt tot ik daar geen zin meer in had en nog 3 of 4 maanden bij Sita als huisvuilbelader. Maar de laatste twee jaar heb ik niets meer gedaan.”

Waar heb je al die tijd geslapen?
“Buiten of in leegstaande panden.”

Hoe kwam je dan aan geld?
“Ik heb geld op mijn rekening.

Als je geen werk en geen huis hebt, ga je dan niet snel de criminaliteit in?
“Dat is altijd je eigen keuze. Dat mag niet je aan je situatie wijten.”

Heb jij met justitie te maken gehad?
“Ja, ik was beschuldigd van diefstal met geweld. Ik heb zelf niet gestolen maar stond op de uitkijk voor een vriend. Uiteindelijk werd ik veroordeeld. Niet voor diefstal met geweld maar voor openlijke geweldpleging wat veel zwaarder wordt bestraft. Ik kreeg vier maanden voor iets waar je eigenlijk twee weken voor zou moeten krijgen.”

Maar je zegt evengoed: het is eigen keuze of je zoiets doet of niet.
“Ja, dat vind ik ook. Ik zeg ook niet dat onterecht ben opgepakt. Ik zeg alleen dat ik onterecht zwaar ben gestraft.”

Gebruik je alcohol of drugs?
“Ik rook marihuana en een keer in de twee weken drink ik eens een biertje. Dat is alles.”

Heb je vrienden?
“Vriendschap is een illusie. Ik heb wel een goede vriend gehad, maar op een gegeven moment groei je uit elkaar. Vroeger werd je opgevoed met vriendjes maar later kom je er wel achter dat er eigenlijk geen echte vrienden bestaan. Net als met de liefde. Daar wordt heel romantisch over gedaan maar het bestaat niet. Ik heb wel kennissen waar ik mee omga, maar die zijn ook niet meer dan dat. Ik ben altijd erg op mezelf geweest en dat bevalt me prima.”

Mis je je ouders?
“Aan de ene kant wel, maar het is gewoon zo, weetje. Maar het doet wel wat met je. Maar ik denk ook: als het zo moet, stik er dan maar in. Ik kan er niets aan doen dat ik niet het kind ben dat ze graag hadden gehad. Daarbij kan ik het niet veranderen. Ik mag geen contact met ze opnemen, daar heb ik een gerechtelijk verbod voor gekregen. Als iemand vraagt naar mijn ouders dan zeg ik; ‘Welke ouders? Ik ben met de ooievaar gekomen!’ Dat weten ze dat ze dit hoofdstuk beter kunnen overslaan.”

Was je moeilijk in de omgang?
“Dat ben ik nog steeds. Ik ben zeker niet makkelijk en snel agressief.”

Hoe zie je de toekomst?
“Ik ga een woon- en werktraject in bij Rijnside. Dan wil ik werk vinden in boekhoudachtige functie. Met getallen bezig zijn, dat is wel iets voor mij. Eerst moet ik weer een identiteitskaart hebben en een uitkering aanvragen. Daar krijg ik ook wat hulp bij maar het meeste moet je zelf doen.”

Krijg je genoeg ondersteuning vanuit bijvoorbeeld jongerenwerk? Wordt er ook met je gepraat over hoe het met je gaat?
“Ik heb niet zoveel hulp nodig en ik ook niet zo de behoefte om steeds hetzelfde verhaaltje te vertellen.”

Hoe komt het dat je het bij McDonald’s 1,5 jaar lang uithield terwijl dat een heel gedisciplineerde organisatie is?
“Ja, dat is een zeer gestructureerd bedrijf. Maar als je precies weet wat je moet doen en je goed wordt begeleid, dan lukt het wel, ja. Die structuur zoek ik nu weer. Een eigen huis, een baan en vast ritme. Daar zal ik in het begin wel even moeite mee hebben maar dat wordt vanzelf routine. Ik zie daar niet tegenop. Wat ik zoek is voldoening. Waarin ik dat ga vinden, moet ik nog uitvinden.”

Heb je tips voor andere dakloze jongeren?
“Blijf jezelf. Maak je eigen keuzes. Je hebt geen groep nodig om bij te horen. Gá voor wat je wilt en als je niet weet wat je wilt, praat dan met mensen.”