De mogelijkheden bij Irisz

De mogelijkheden bij Irisz

Kun of wil je niet meer thuis wonen? Of heb je thuis zoveel problemen dat je denkt dat je het huis uitgezet wordt? Ga dan op zoek naar hulp.

Zo maar het huis (of een instelling) uitgezet worden, dat kan eigenlijk niet. Daar gaat vast een periode van ruzie aan vooraf. Ruzie met je moeder, met je stiefvader, problemen op school of misschien met de instelling waar je verblijft. Vaak zul je denken dat er geen uitweg meer is, of dat niemand je wilt helpen. Maar realiseer je voordat je die stap maakt om het huis uit te gaan, dat het leven op straat echt geen lolletje is.

In ons land zijn er veel instanties die hulp bieden aan jongeren die onderdak zoeken, omdat ze niet meer thuis of in een instelling kunnen wonen. Ze gaan niet alleen met jou op zoek naar die veilige plek om te slapen, maar ze maken samen met jou ook een plan hoe je je leven weer op de rit kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld, opleiding of werk, relaties.

De mogelijkheden bij Irisz:

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden die je in bijna elke grote stad kunt vinden. In deze opsomming lees je het aanbod van Irisz (in Gelderland en delen van Overijssel en Flevoland). De voorwaarden kunnen van stad tot stad verschillen.

Nachtopvang


De nachtopvang is overdag gesloten en gaat pas ‘s avonds open. Na aanmelding kun je er meestal meteen terecht. Op de nachtopvang kunt je douchen, wassen, eten en overnachten. Meestal kun je er slechts een aantal nachten achter elkaar blijven. Je kunt er dus niet permanent gebruik van maken. Daarvoor bestaan andere voorzieningen. Bijna alle Gelderse steden hebben een nachtopvang voor jongeren vanaf 18 jaar. In Nijmegen heeft Irisz ook een nachtopvang voor jongeren die jonger zijn. Soms krijg je een eigen kamer, maar meestal deel je de kamer met één of meer jongeren. Er is een huiskamer en in de keuken worden maaltijden bereid. Je kunt er de was doen en lekker douchen. Om 8.30 uur sluit de nachtopvang en moet je vertrekken.

Meld je je aan voor de Nachtopvang? Dan zijn er hulpverleners met wie je je eigen situatie kunt bespreken. Zij gaan met jou op een rijtje zetten hoe je zo snel mogelijk aan een vaste woonplek komt.

Crisisopvang


De Crisisopvang biedt snel tijdelijke woonruimte als je door een crisissituatie niet meer thuis kunt wonen Bijvoorbeeld door ernstige problemen van of met je ouders, door misbruik of mishandeling of door financiële problemen.
In de crisisopvang kun je maximaal drie maanden blijven. Tijdens dat verblijf helpt je begeleider je om naar oplossingen te zoeken voor je woon- en andere problemen. In bijna alle Gelderse steden hebben we voorzieningen voor Crisisopvang. Meestal verblijven er mensen van allerlei leeftijden en ook gezinnen. Maar in Nijmegen en Apeldoorn hebben we ook een aparte crisisopvang voor jongeren. De kamers worden vaak door meerdere mensen gedeeld. Er zijn gemeenschappelijke ruimten als een keuken, woonkamer, wasruimten, en vaak een tuin. Er is altijd begeleiding aanwezig.

Wonen bij Irisz

Er zijn ook voorzieningen waar je een langere tijd kunt wonen. Meestal verblijven daar meerdere jongeren in een huis. Wonen – leren – werken staat hier centraal.
Samen met de begeleiders pak je jouw problemen aan op het gebied van opleiding/werk, geld, relaties, wonen of gezondheid. Je probeert toekomstplannen te ontwikkelen en uit te voeren.

Begeleiding thuis

Irisz geeft ook woonbegeleiding aan jongeren die hulp nodig hebben om zelfstandig te (blijven) wonen. Dit gebeurt dáár waar het nodig is: in je eigen huis. Je krijgt te maken met een vaste hulpverlener te maken die jouw situatie precies kent. Samen kijken jullie naar hoe je zelfstandig kunt blijven wonen.

Wil je weten of je ervoor in aanmerking komt? Heb je specifieke vragen? Neem dan contact op met Irisz