40 dagen zonder alcohol - dat was het dan

40 dagen zonder alcohol - dat was het dan

15 mei 2014 08:09

Zoals de titel al aangeeft zit mijn vastenperiode van carnaval tot pasen erop. Al die tijd heb ik geen alcohol gedronken. Veel mensen doen net of ik een medaille verdien maar eigenlijk viel het reuze mee. Ik heb me de laatste weken prima vermaakt in de stad met mijn Fristi. Al ben ik blij dat ik nu weer een lekker pilsje kan drinken.

Collega's van Irisz vroegen mij: 'Wat zijn nou eigenlijk de grappigste, naarste en meest opvallende situaties waar je in bent gekomen omdat je geen alcohol dronk?
Ik heb mijn top-10 samengesteld van situaties waar ik in terecht ben gekomen:

  1. Barpersoneel dat raar reageert als ik een alcoholvrij drankje bestel
  2. Na een avond stappen weet je ALLES nog
  3. Nooit een kater op zondag! (Oh, wat heerlijk)
  4. Het is niet lastig om niet te drinken, het is lastig te verantwoorden waarom je niet drinkt.
  5. Interesse van mensen waarom je niet drinkt
  6. Mensen die zich de hele avond 'dronken' gedragen en tegen mij ineens heel normaal doen
  7. Frisdrank is duurder dan alcoholhoudende dranken
  8. Dat ik het zelf een leuke ervaring vond
  9. Ik ben mezelf heel bewust geworden wanneer en hoeveel ik drink
  10. Hoe bewust mijn sociale omgeving ermee bezig was en nog meer aan het aftellen was dan mij tot het moment dat het voorbij was.

Iets waar ik me om eerlijk te zijn echt aan kapot geërgerd heb: het feit dat een consumptie met alcohol een stuk goedkoper is dan een consumptie zonder alcohol!
Op donderdag (studentenavond) kan je bijvoorbeeld voor 1 muntje (€2,40) 4 flesjes bier (33cl) halen. Wanneer je een frisje bestelt, krijg je een flesje (20cl) voor 1 muntje. Natuurlijk snap ik het enigszins, mensen die alcohol drinken halen nou eenmaal meer consumpties. Maar horecagelegenheden klagen wel over 'vervelend, dronken volk'. Naar mijn idee dus een beetje hypocriet.

Na 46 dagen vasten zit het er voor mij weer op. Ik heb na deze periode veel respect kunnen opbrengen voor mensen die nooit alcohol drinken en het ook niet van plan zijn. Onze maatschappij maakt het ons namelijk erg moeilijk.

Zijn er mensen die dit lezen en ook geen alcohol drinken? Hoe gaan jullie hiermee om en hebben jullie tips voor anderen die van plan zijn niet te (gaan) drinken?
Zijn er verder nog vragen aan mij, bepaalde zaken waar je meer over wilt weten, specifieke ervaringen of iets dergelijks? Ik hoor het graag van jullie via onze Facebookpagina!