Test je drugs

Test je drugs

Om de risico's van je drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken, kun je je XTC en andere drugs laten testen. Testen want:

  • je weet precies wat er in je pil, poeder of vloeistof zit;
  • als je weet wat er in je drugs zit, kun je je gebruik daarop aanpassen;
  • de medewerkers van de Drugstestservice kunnen je informeren over de werking en de risico's van verschillende drugs.

Het testen is volledig anoniem en alleen voor consumenten. Per keer mag je maximaal 3 pillen, poeders en/of vloeistoffen laten testen. Voor poeders geldt een maximum van 1 gram en voor vloeistoffen een maximum van 10 ml. Per keer kan er maar 1 monster worden opgestuurd.
Er wordt niet getest als je meer dan bovenstaande hoeveelheden bij je hebt en er worden alleen drugs uit Nederland getest. Verder is het testen anoniem en testen we niet voor dealers.

Hoe werkt het testen?

Voor pillen hebben we een herkenningssysteem. Aan de hand van de uiterlijke kenmerken van een pil (o.a. diameter, dikte, kleur, logo) en door middel van een zuurtest kijken we of de pil voorkomt op de herkenningslijst. Op deze lijst staan pillen die de afgelopen periode meerdere keren in het laboratorium geanalyseerd zijn. De lijst wordt wekelijks ge-updated.

Staat de pil op de lijst? Dan krijg je meteen de uitslag en kun je de pil weer meenemen. We vertellen je welke stof(fen) in de pil zit(ten) en de hoeveelheid van die stof(fen).
Wordt jouw pil niet herkend? Dan kunnen we je pil opsturen naar het laboratorium. Als je dit doet, ben je je pil kwijt en kun je na een week langskomen of bellen voor de uitslag.

Poeders en vloeistoffen moeten altijd doorgestuurd worden naar het laboratorium. Bij poeders kunnen we wel een zuurtest doen. De uitkomst van deze zuurtest geeft aan welke soort drugs het is.
Van poeders moet er ongeveer 1/10 gram (100 mg) opgestuurd worden naar het laboratorium. Van vloeistoffen is dit minimaal 1 mililiter. Deze hoeveelheden heeft de laborant nodig om tot een uitslag te komen.

Uitslag

Na een week kun je bellen of langskomen voor de uitslag. Heel soms kan een monster vanwege de drukte niet getest worden.

De testservice van IrisZorg is bedoeld voor mensen die af en toe drugs gebruiken en graag willen weten wat er in hun drugs zit. De drugs die u kunt laten testen zijn vooral uitgaansdrugs, zoals XTC, cocaïne en speed. Hasj en wiet kunt u niet laten testen. Tijdens het testen van de drugs voert IrisZorg enkele metingen uit. Mocht de pil of poeder niet in de landelijke database voorkomen, dan wordt deze opgestuurd naar het laboratorium om verder getest te worden. De uitslag volgt dan een week later.

Voor ouders

Heeft u iets gevonden waarvan u denkt dat het drugs is? En wilt u meer informatie?
Neem contact op met Preventie Nijmegen via preventienijmegen@iriszorg.nl of bel 088 – 606 1722.

U geeft een gedetailleerde beschrijving en meestal kunnen wij een indicatie geven over het middel waar het om gaat. Als u dat wilt, kunt u ook een afspraak met ons maken, waarbij u advies krijgt over hoe u als ouder met deze situatie om  kunt gaan.

Waar kan ik drugs laten testen?

In Arnhem en Nijmegen kun je één keer per week je drugs laten testen bij de Drugstestservice van IrisZorg. Een afspraak maken is niet nodig: je kunt gewoon langskomen.

Arnhem
Elke donderdag van 17.30 tot 19.00 uur.
Kronenburgsingel 545
6831 GM Arnhem
Tel: 06 – 31 04 88 66 (alleen tijdens openingstijden)

Nijmegen
Elke donderdag van 17.15 tot 19.00 uur.
Tarweweg 20
6534 AM Nijmegen
06 - 31 04 88 10 (alleen tijdens openingstijden)

Voor verdere vragen over het testen kan je bellen naar 088 – 6062605. Woon je niet in deze regio? Kijk dan op www.drugs-test.nl voor een adres bij jou in de buurt.