Het verhaal van Anouk

Het verhaal van Anouk

Anouk is 16 en was verslaafd aan cannabis. Haar verslaving is heel geleidelijk gegaan. Van een jointje in het weekend, totdat ze de hele dag door blowde.

Wanneer rookte je je eerste jointje?
Ik was 13 toen ik voor de eerste keer blowde. Ik wilde erbij horen en vond het spannend. Iedereen heeft het er altijd over dat cannabis lichamelijk niet verslavend is, dus ik was ook niet bang voor de gevaren.

Wanneer wist je dat je verslaafd was?
Dat ging heel geleidelijk aan. Ik vond het fijn, werd er lekker rustig van. Dus als ik me vervelend voelde of als ik weer eens ruzie had gehad met mijn ouders, ging ik blowen. Het is een vicieuze cirkel: als ik problemen had, ging ik blowen en van blowen kreeg ik problemen. Toen ik een jaar of 15 was, rookte ik de hele dag door. Het geld voor cannabis stal ik van mijn ouders. Ik ging ook haast niet meer naar school. Op een gegeven moment kwamen mijn ouders erachter, maar dat deed me niets. Ik had overal schijt aan.

Wanneer ging je hulp zoeken?
Ik voelde me eigenlijk alleen nog maar goed als ik blowde. Mijn ouders en zusje maakten zich zorgen over me. Dat wist ik wel, maar ik kon er niet veel mee. Mijn mentor van school is bij mijn ouders geweest en eigenlijk was dat de druppel die de emmer deed overlopen. Als zoveel mensen zich zorgen om mij maakten… Ik kon toch niet mijn hele leven zo doorgaan?

Hoe ben je bij IrisZorg terecht gekomen?
Mijn moeder heeft contact gehad met de huisarts en die vertelde over de Jeugdkliniek van IrisZorg. Samen zijn we naar het eerste kennismakingsgesprek gegaan.

Hoe zag je behandeling eruit?
Ik ben een dikke twee maanden opgenomen geweest in de Jeugdkliniek. Daar ben ik afgekickt, want cannabis is echt lichamelijk verslavend. Verder heb ik geleerd hoe ik mijn leven in moet richten zonder drugs en heb ik gewerkt aan mijn andere problemen. Ik vond het lastig om echt contact te maken, maakte veel ruzie en had niet veel vertrouwen in mensen.
Daarna ben ik weer naar huis gegaan en heb ik nog een paar weken hulp gehad bij een polikliniek bij mij in de buurt.

Heb je het idee dat de hulp heeft gewerkt?
Ik heb geleerd dat ik geen drugs nodig heb. Ik ben ook assertiever geworden en weet veel beter wat ik wil. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen. Natuurlijk mis ik het ook. Als er iets tegen zit, is het wel makkelijk om te blowen, want dan voel je je beter. Maar aan de andere kant weet ik dat het niets oplost. Ik moet echt het probleem oplossen.

Hoe gaat het nu met je?
Ik heb het gevoel dat ik nu weer levend ben. Ik ga weer naar school en probeer vriendinnen te maken. Mijn hele leven ligt nog voor me.

Heb je tips voor anderen?
Dat vind ik moeilijk. Ik kan wel zeggen, luister naar je ouders, maar op dat moment sta je daar echt niet open voor. Mijn tip is probeer erover te praten. Zoek iemand die je vertrouwd.