Hoe werkt GHB?

Hoe werkt GHB?

GHB (Gamma Hydroxyde Boterzuur) is een ontspannende drug die vaak wordt gebruikt in het uitgaansleven. Lange tijd waren alleen de positieve effecten van GHB bekend: het is goedkoop, makkelijk verkrijgbaar, je houdt er geen kater aan over en het vergroot je zelfvertrouwen en je libido. Bovendien is het gebruik gemakkelijk te maskeren: niemand stelt vragen over een zogenaamd flesje ‘water’.

Grote risico’s

De laatste jaren is gebleken dat GHB-gebruik grote risico’s heeft. GHB is moeilijk te doseren en het risico op bewusteloosheid is groot. Dit kan levensbedreigend zijn (kans op stikken), zeker in combinatie met alcohol of andere middelen. Ook is GHB veel verslavender dan werd gedacht. Plotseling stoppen is zeer gevaarlijk en leidt tot heftige ontwenningsverschijnselen, zoals epileptische aanvallen, psychose of delirium.

Hoe werkt GHB?

Gemiddeld 5 – 30 minuten na gebruik merk je de effecten van GHB. Na ongeveer 3 uur is het middel uitgewerkt.

  • GHB zorgt voor een prettige alcholachtige, maar katervrije, roes.
  • Het middel geeft je een ontspannen, extreem vrolijk gevoel, kan hallucinaties veroorzaken en zorgt ervoor dat je sneller seksueel geprikkeld raakt.

Nadelen zijn er ook:

  • Duizeligheid, slaperigheid, misselijkheid en braken, vermoeidheid, vergeetachtigheid en stuiptrekkingen. Het effect is afhankelijk van de dosering.
  • Je kunt in een comateuze toestand raken. Dit ‘out gaan’ kan 3 tot 5 uur duren. Je wordt daarna meestal vrij abrupt wakker zonder veel restverschijnselen. Het kan zijn dat je wakker wordt met een opgejaagd, gedesoriënteerd gevoel, waardoor je mensen, dingen en plaatsen niet herkent.

Risico’s:

  • Doseren is moeilijk en gaat vaak verkeerd.
  • Combinatie met alcohol of andere drugs is zeer riskant: ademhalingsstilstand.
  • Gevaarlijk voor mensen met epilepsie of hartklachten.

Wil je meer weten? Neem contact op, of stel je vraag via Facebook!