Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ja. Het gebruik van drugs is in Nederland niet strafbaar. Ook niet voor jongeren. De overheid probeert drugsgebruik door jongeren wel te ontmoedigen. Zo mogen coffeeshops geen cannabis verkopen aan personen onder de 18 jaar. En er zijn plekken in Nederland waar het gebruik van drugs wel strafbaar is. De gemeente heeft dan een lokale Algemene Politieverordening ingesteld, bijvoorbeeld om overlast te bestrijden.

Nee, dat gaat heel geleidelijk aan. Het gaat om gewoonten en veranderingen in de hersenen en dat proces gaat pas van start als je vaker gebruikt.

Drugsgebruik is nooit zonder risico en jongeren zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van drugs. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen van met name pubers zijn nog volop in de groei. Het lijkt erop dat drugsgebruik dit groeiproces kan verstoren. Om die reden zijn jongeren die blowen ook kwetsbaarder voor het ontwikkelen van een psychiatrische ziekte als schizofrenie. Hierbij geldt: hoe meer een persoon gebruikt, hoe meer risico hij loopt.

Nee, er zijn geen medicijnen die je van een verslaving af kunnen helpen. Voor alcohol- en heroïneverslaving zijn er wel medicijnen die een hulpmiddel kunnen zijn. Stoppen blijft moeilijk, maar de medicijnen kunnen bijvoorbeeld de drug vervangen, zodat je kunt afbouwen. Ook zijn er medicijnen die het verlangen naar drugs iets kunnen verminderen of ervoor zorgen dat de drug niet werkt.

Op de site van het Trimbosinstituut  vind je gegevens van de Nationale Drugs Monitor. Hier staan onder meer cijfers over het drugsgebruik onder de gehele bevolking en onder jongeren.

Staat hetgeen je naar op zoek bent, niet op deze site? Kijk dan eens op www.drugsinfo.nl.

Helaas is het moeilijk om er achter te komen of er een drug in je drankje heeft gezeten. En als dat zo is, wat voor drug dat dan is geweest. Soms kun je aan de hand van de effecten die je hebt ervaren een idee krijgen van wat er is gebeurd. Je kunt de politie of de Drugs Infolijn vragen om hierover mee te denken.

Dat verschilt per middel en per persoon.